Hírek

Class Kultúra csütörtök: Szikora Robi

Class Kultúra

2014. március 06.17:23
Szani Roland csütörtök esti vendége Szikora Róbert. EMeRTon-díjas magyar énekes, az R-GO frontembere volt. Este tíztől szó volt tehetségről, zenéről, lemezről, könyvről és természetesen a mentori szerepvállalásáról is.

A híresség 1974 elején csatlakozott a négytagú Hungáriához. Beatles-számokat játszottak, melyek sikert arattak, bár Beatles-láz című lemezük nem jelenhetett meg, csak 20 évvel később. A csapat tagjainak egy része 1980-ra lecserélődött, és stílusuk is megváltozott. Ekkortól játszottak rock and rollt. Három évig hatalmas sikerük volt, Szikorából is elismert sztár lett. Bob Lanky álnéven írt Szűcs Judithnak lemezt, részben ennek hatására 1982. október 5-én kilépett az együttesből.

A Hungáriából való kilépése után felhívta régi zenésztársát és barátját, Környei Attilát, hogy alapítsanak együttest. Attila éppen fel akart hagyni a zenéléssel, de inkább barátjához csatlakozott. Szikora punkzenét szeretett volna játszani, és együttesének a Zoo nevet akarta adni, de már volt egy ilyen nevű együttes. Végül az R-GO név mellett döntöttek, majd hozzá a szafariba hajló katonai stílust, melyet később Csikidamnak neveztek el.

Az együttes tagjai 1982 decemberében már együtt zenéltek. Szikora Róbert énekelt, Környei Attila basszusgitározott, Kozma Tibor gitározott, Holló József a billentyűs hangszereken játszott, Barille Pasquale dobolt. Az R-GO ebben a formációban 1987-ig zenélt, ekkor Attila és Tibor kiléptek.

1987-ig négy toplistavezető albumuk jelent meg (R-Go, Amulett, Szeretlek is + nem is, Rég várok valakire). A Gidák lecserélődtek, de számos más változást is átéltek. 2003-ban 20. születésnapját ünnepelte az R-Go, és megjelent a Jubileum album. 2004-ben új R-GO-lemez jelent meg Csikidam címmel.

2007-ben 25 éves jubileumi koncertje volt az R-Go-nak, a neves alkalomból egy interjú formában íródott életrajzkönyv jelent meg Szikora életéről. Címe: Szikora Róbert - Szerethetsz is + nem is.

Napjainkban pedig ismét elérhető egy könyv a hírességről, a Szikora Róbert - Ünnep című kötet:
"Egy gyermek, aki egy napon született Beethovennel és Kodály Zoltánnal. Egy fiú, aki már kiskorában megérezte magában a zenét. Egy kamasz, aki felhagyott sporttal, tenisszel, és zenésznek, dobosnak állt. Egy férfi, aki imádja a Beatlest és Karinthy Frigyest. Egy zenész, aki magasra jutott, és nem félt váltani. Aki mert a saját lábára állni és dobosként zenekart alapítani, amellyel példátlan sikereket ért el. Egy férfi, aki 30 éve létrehozta az R-Go-t; stílust, dalokat alkotott, ezáltal örömet, vigaszt és közösséget teremtett. Mert a dalok, a díszlet, a jelmez, maga az R-Go az ő lelkéből fakad. Egy örök gyermek Rákospalotáról a siker útján. Õ Szikora Róbert.
A könyvben megszólalnak:
Anton Molnár, Bereczki Zoltán, Csonka András, Dobrády Ákos, Erdei Zsolt, Geszti Péter, Görbitz Anita, Grácián atya, Koltai Róbert, Korda György, Kovács Kati, Král Gábor, Pachmann Péter, Radnai Péter, Rákay Philip, Szandi, Szegő András, Török Miklós."

Ha lemaradtál a beszélgetésről, meghallgathatod itt:

Class Kultúra

2014. március 06.17:23