Hírek

Megtaláltuk az ország legjobb rántott húsát!

Class Délután

2013. március 22.17:59
Sok nyálat csorgattunk , de a döntés megszületett! Igen, megtaláltuk a legtutibb recepteket, amiket érdemes lesz kipróbálnotok a vasárnapi ebédhez!
A legropogósabb panírt sütő, legbüszkébb szakácsok névsora, akik fejenként egy évre elegendő Vénusz Sütőolajat nyer a Bunge Zrt. jóvoltából:

Megyeri Lászlóné Ági
Kis-Kotor András
Heltay Árpád
Halasi Jánosné Kati
Maródiné Ági

És a győztes receptek:

Megyeri Lászlóné receptje



MÁKOS MONOKLI - NAGYON ÜTÕS!!!

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell


a panírozáshoz
liszt
tojás
mák (szemes, nem darált!)

a sütéshez
Vénusz Sütőolaj

A csirkemellet hosszú szeletekre vágom, majd a szeleteket lefektetve hosszában ismét elvágom, kivéve az egyik végét (így nagyjából egy nadrághoz hasonlítanak a húscsíkok). A két száránál fogva szétnyitom úgy, hogy egy hosszabb (kb. 25-30 cm) húscsíkot kapjak. A csíkokat sózom, majd megforgatom először lisztben, utána a kissé megsózott tojásban, végül a szemes mákban - a kinézete egy kicsit bizarr, de ez senkit ne riasszon vissza: a zord külső mögött (íz)érző lélek lakozik! Most a mákos csíkból karikát formázva egy laza csomót kötök (a két végét a karikára nyomva-csavarva elrejtem) és forró olajban mindkét oldalát kisütöm (a csirkemell hamar átsül, ezalatt a mák is megpirul, amitől csodás íze lesz). Papírszalvétára kiszedve leitatom róla az olajat.
Burgonyakrokettel és fahéjas-citromos almamártással tálalom.



Burgonyakrokett:
1 kg burgonya
kb. 30 dkg liszt (a krumpli keményítőtartalmától függően)
1 evőkanál olaj
1 tojás
kevés só

a sütéshez Vénusz Sütőolaj

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzöm, a vizet leöntöm róla, majd burgonyanyomóval áttöröm. Ha kihűlt hozzáadom a lisztet, az olajat, a sót, végül a tojást. Sima tésztává gyúrom, rövid ideig pihentetem. Belisztezett deszkán kinyújtom, csíkokra vágom amiből ujjnyi vastag hurkákat formázok, majd késsel 5 centis darabokra vágom. Forró, bő olajban világosra sütöm.


Almamártás:
50 dkg alma
5 dl víz
3 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
kevés reszelt citromhéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A megtisztított almát apróra vágom, 4 dl vízzel, cukorral, fahéjjal és reszelt citromhéjjal összefőzöm. Végül hozzáöntöm az 1 dl vízzel elkevert 1/2 csomag vaníliás pudingport és ezzel is főzöm addig, amíg be nem sűrűsödik. Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a fél citrom levét.

JÓ SÜTÉST ÉS MÉG JOBB ÉTVÁGYAT HOZZÁ!




Kiss-Kotor András receptje



Fokhagymás nyúlgerinc rántva,szalmaburgonyával,tejfölös uborka salátával.

A nyúlgerincet kicsontoztam sóval borssal és zúzott fokhagymával erősen bedörzsöltem majd tejbe áztatva pár órára hűtőbe tettem.Közben elkészítettem a köretet és a salátát.3-4 szem nagyobb krumplit megpucoltam(2 fő részére) majd vékony csíkokra szeltem és konyharuhába csavartam hogy száradjon meg.Egy nagyobb kígyóuborkát
legyalultam besóztam és állni hagytam.elkészitettem az öntetet.:só őrölt bors fokhagyma cukor ecet étolaj.majd a kinyomkodott uborkát az elkészített öntetbe kinyomkodva beletettem és hűtőben fogyasztásig érleltem.A nyulat elővettem és a hagyományos módon paníroztam.Liszt tojás és átszitált zsemlemorzsa. 2 tojást vertem fel a panir masszához valamint 2 másik tojásnak a sárgáját tettem bele,és azt a tejet amiben a nyúl pácolódott.Ezáltal lágyabb, krémesebb a massza és több morzsát tud felvenni.A morzsában erősen megnyomkodtam a húst hogy jól tapadjon rá.Felmelegített Vénusz sütőolajban(kb 180celsius) mindkét oldalát aranybarnára sütöttem majd papíron lecsöpögtettem ezalatt megsütöttem a lecsöpögtetett krumplit és az össze érett uborka salátával tejföllel tálaltam,majd jó étvággyal megettem.
Kedves Piros és Feri amennyiben kipróbáljátok nektek is jó étvágyat kívánok hozzá.


Heltay Árpád receptje




Nagy szerettel szeretném megosztani Veletek és a hallgatókkal rántotthúsi
receptemet:

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemell filé (pulykából vagy karajból is készíthető)

előkészítéshez:
só, bors, szárított zöldségkeverék (helyettesíthető ételízesítővel is)

panírozáshoz:
2-3 tojás
2 púpozott evőkanál méz
liszt
zsemlemorzsa
2 kiskanál szezámmag
1 bögre cornflakes (egyes hipermarketekben kimérve is vásárolható)
Sútéshez:
Vénusz étolaj

Fokhagymás sült krumpli körethez:
30 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
só, szárított zöldségkeverék (ételízesítővel helyettesíthető)
Vénusz étolaj sütéshez

A csirkemelleket tenyérnyi szeletekte vágjuk sóval,borssal megszórjuk. Só
helyett használható ételízesítő. 10 percre hűtőben állni hagyjuk. Kloffolni
nem szoktam a húst, szerintem nem jó "szétütni" a rostokat, de ez ízlés
dolga. Felforrósítom az étolajat, előkészítem a panírozáshoz valókat. A
lisztet tálkába rakom, a tojásokat szintén. A tojásokat felverem és lassan
hozzáadagolom a mézet, majd az egészet összedolgozom. A cornflakes-t durvára
töröm és hozzáadom a zsemlemorzsához, belekeverem a szezámmagot is.
Megkezdem a panírozást: liszt, mézes tojás majd peddig a zsemlemorzsás
keverék. Hogy jobban megtapadjon a cornflakes a húson a tojással
ismételhetünk. Forró olajban készre sütjük. Nem baj ha kicsit sötétebb a
"bunda" ez a méz karamellizálódásától lehet. Frissen készítve ropogós
bundájú finomságot kapunk, ha jobban szeretjük a puha panírt a sütés után 10
percig fedjük le a kisült húsokat.

Köretnek fokhagymás sült burgonyát ajánlanék hozzá:
A burgonyát felkockázzuk és közvetlen a sütés előtt megszórjuk szárított
zöldségkeverékkel (vagy ételízesítővel). Félkészre sütjük, majd kiszedjük.
Közben serpenyőben vajat olvasztunk amin megfuttatunk két kis gerezd apróra
vágott fokhagymát. Hozzáöntjük a burgonyát és 4-5 percig pároljuk. Ezután a
fedőt levéve készre pirítjuk a burgonyát. Tálaláskor kevés apróra vágott
petrezselyemmel megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok!



Halasi Jánosné receptje



Karaj,fokhagyma,mustár,sajt ,liszt ,tojás,darált dió

Roppant egyszerű és nagyszerű.

A besózott kivert hús szeleteket zúzott fokhagymával átkenjük mustárral bearanyozzuk lisztbe forgatjuk,majd a felvert tojásba sajtot reszelünk és ebben is meghempergetjük és dió sipkával fedjük.Ideáli hőfokra(nem túl hideg nem túl forró) melegített olajban secc-perc pirosra sütjük. Mind a tíz ujjunkat megnyaljuk a pikáns falatok után.


Maródiné Ági receptje



Töltött rántott szelet sajttal és tojásrántottával

Hozzávalók:
8 szelet vékonyra szeletelt karaj , 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, Vénusz sütőolaj sütéshez

Töltelékhez: 4 szelet vékony ementáli sajt, 3 tojás ,1 nagy fej vöröshagyma,10 dkg gyulai kolbász, pici só, kevés bors

Elkészítése:
Először a hagymát olajban üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a megmosott és felvert 3 tojást, sózzuk, borsozzuk és elkészítjük a tojásrántottát melybe apróra vágott kolbászt is teszünk.
A besózott hússzeletekre ráhalmozzuk a tojásrántottát és egy kis szelet sajtot majd befedjük egy másik hússzelettel fogpiszkálóval összetűzzük majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsában megforgatjuk, végül forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Class Délután

2013. március 22.17:59