Hírek

Class Kultúra kedd: Organism

Class Kultúra

2016. augusztus 30.18:31

A Hammond orgona hangjával repít vissza az időben egy fiatal, magyar jazz zenekar, az Organism. Első nagylemezük, a Praise The Notes dalaival úgy idézik meg a 1950-es, ’60-as évekbeli amerikai jazz és a ’60-as, ’70-es évek jazz-rock korszakát, hogy közben még a kortárs popzenerajongókat is maguk mellé tudják állítani.


Valódi kuriózumnak számít a hazai zenei palettán a 2013-ban alakult Organism zenekar. Modern, friss szemléletű, ugyanakkor hagyománytisztelő szerzeményeket írnak, amelyek megtalálják a 21. századi közönséget, de megállnák a helyüket egy 1950-es, ’60-as évekbeli füstös amerikai jazzbárban is. A zenekar alapját a korszak népszerű összeállítása, a Hammond orgona trió (orgona, gitár és dob) adja, amelyben a basszust is az orgonista játssza bal kézzel és lábbal. Ezt az alapfelállást az Organism egy énekesnővel, illetve egy szám erejéig egy harsonással és egy kórussal egészítette ki, hogy még különlegesebb, színesebb legyen a hangzás. A dalokban érződik néhány meghatározó orgonista (Jimmy Smith, Larry Young, Eddy Louiss, Larry Goldings, dr. Lonnie Smith) hatása, illetve a ’60-as, ’70-es évek jazz-rock korszakának kísérletei és szövegei (Pink Floyd, Jimi Hendrix Experience, Traffic, Brian Auger’s Oblivion Express). Az Organism világát a hangszerelés mellett a dalszövegek őszintesége teszi egyedivé. A zenekar tagjai: Bodoki Tünde – ének, Möntör Máté – gitár, Szabó Sipos Ágoston – dob, Vas Bence – Hammond orgona.


Az Organism elkészítette első nagylemezét, amely a Praise The Notes (Áldd meg a hangjegyeket!) címet viseli. A fele részben instrumentális album dalaiban a zenekar visszanyúlik az orgona triók legmélyebb zenei hagyományaihoz. A blues a legfőbb inspiráció zenében és szövegben egyaránt, de ezen keresztül érintik a gospel bizonyos területeit és a funky gyökereit is. A zenekar az orgona trió megújításával kísérletezik, kompozícióit a kortárs jazz izgalmas hangzásaival, páratlan ritmusokkal és free elemekkel vegyíti. Az Organism fontosnak tartotta, hogy a közönség számára könnyen befogadható zenei anyag kerüljön a Praise The Notes című korongra úgy, hogy közben egyedi, érdekes, esetleg szokatlan megoldásokat hallhassanak. A lemezbemutató koncert szeptember 13-án lesz a Budapest Jazz Clubban (BJC).


Az Organism első kislemeze 2014-ben jelent meg Pictures of a Day címmel, és szakmai körökből nagyon pozitív visszajelzéseket kapott. A zenekar azóta folyamatosan koncertezik klubokban, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken. Idén egyebek mellett a Muzikum Klubban, a Magyar Jazz Ünnepén, a Mediawave Fesztiválon és a Belvárosi Fesztiválon adtak koncertet. 


Az Organism első nagylemezét a Music Fashion Kiadó gondozza. Az album létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül a Cseh Tamás Program támogatta.


Szani Roland keddi interjúját Vas Bencével pedig újra meghallgathatod itt

Class Kultúra

2016. augusztus 30.18:31