India függetlenségének 70. évfordulóját az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ is számos programmal ünnepli meg. Ez alkalomból 2017. október 5-11. között ismét Indiai Filmhetet rendeznek a Puskin Moziban.

A Filmhéten a kortárs indiai filmalkotások mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb filmklasszikusai is szerepelnek a válogatásban. A programot Őexc. Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete nyitja meg 2017. október 5-én. A Fesztivál 7 napja alatt 7 hindi nyelvű filmet láthat majd a közönség magyar felirattal.

Az indiai filmekről:

Az indiai filmipar a világ évente legtöbb filmet termelő és egyik legdinamikusabban fejlődő filmgyártása, és az itt készülő évi 900-1000 filmnek nagyjából egyötödét teszik ki a Mumbaiban és környékén forgatott, hindi nyelvű, ún. „bollywoodi” filmek. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán: rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), és ezzel a közönség szinte minden rétegét és korosztályát képesek megszólítani. Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. Az utóbbi időben az indiai filmek egyre több nyugati hatást olvasztottak magukba, de ettől csak még változatosabb lett az alapból sokszínű filmipar: romantikus vígjátékok, akciófilmek, vagy a nyugati fesztiválokon nagy sikereket arató, szerzői filmhez erősen közelítő szatírák és kisrealista darabok is színesítik a felhozatalt.

Jegyek ITT kaphatók, előadásonként 1300 Ft-ért.

Helyszín: Puskin Mozi, Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos u. 18.

Időpont: 2017. október 5-11.


indiai.jpg